• Itinerary dan Budget untuk 3 hari di Cappadocia dan 4 Hari di Istanbul

    September 12, 2017

    Selesai sudah kembara backpackers kami 3 beranak ni. InsyaALLAH, tak sabar untuk set up and plan for next destination dan start kumpul duit. Huhu itu yang penting. Disebabkan ramai yang meminta minta saya berikan itinerary sepanjang kami berada di cappadocia 3 hari dan 4 hari di Istanbul, so entry blog saya kali ni tentang itinerary…

    Read more
  • Checklist 36 Perkara yang Wajib Anda Lakukan di Turki

    September 11, 2017

    Sebelum anda merancang untuk melancong di Turki, pastikan anda masukkan 36 checklist ini supaya percuti anda di Turki meninggalkan kenangan yang sangat manis nanti. Dengan adanya checklist ini at least, anda ada tujuan dan pelancongan anda tidak lah sia-sia semata-mata. Makanan Yang wajib anda cuba di Turki Bila anda datang ke Turki, anda wajib rasa…

    Read more
  • Part 5: Pengalaman Bercuti Di Istanbul, Turki

    September 8, 2017

    Our first destination for today is Basilica Cistern yang terletak di sebelah Sultan Ahmed Mosque. Per entry for adult is 40 Lira. Ia tidak termasuk dalam museum pass. Di sini adalah tempat saluran air serta sejarah seorang wanita bernama Medusa. Tempat ni sentiasa berair dan ia terletak di bawah tanah. Sangat unik ukiran bangunan serta…

    Read more
  • Part 4: Pengalaman Bercuti di Istanbul, Turki

    September 8, 2017

    Kami sampai di Istanbul pada pukul 9 pagi. Dari Airport Sabiha Gokcen ambil masa 50 minit ke Istanbul. Anda ada pilihan untuk naik Bas Havatas, kemudian turun di Kadakoy dan naik feri menuju Eminonu. Dari Station Eminonu anda boleh naik tram ke Sultan Ahmed. Mula-mula kami rancang nak naik public transport tapi mengenangkan bag semakin…

    Read more
  • Part 3: Pengalaman Bercuti di Cappadocia, Turki

    September 8, 2017

    Sebelum bersarapan, kami naik ke Uchisar Castle yang terletak tidak jauh dari hotel kami. Hanya 3 minit jalan kaki. Bila naik di atas, seluruh bandar cappadocia anda akan nampak. Subhanallah bentuk muka bumi di sini memang cantik dan unik. Turun dari castle, jangan lupa singgah beli kekacang dan buahan kering di sini. Harga sangat murah.…

    Read more
  • Part 2: Pengalaman Bercuti di Cappadocia

    September 7, 2017

    Mengikut perancangan awal tentang naik hot air ballon, hari pertama adalah giliran husband Lisa akan naik dan Lisa akan jaga Fareeq di bilik. Hari kedua pula, Giliran Lisa untuk naik hot air balloon dan husband jaga Fareeq di bilik. Untuk pengetahuan anda, kami buat rancangan ni sebab kanak-kanak bawah 12 tahun sebenarnya tidak dibenarkan naik…

    Read more
  • Part 1: Pengalaman Bercuti di Cappadocia, Turki

    September 6, 2017

    Alhamdulillah tak sangka impian yang kami pernah inginkan akhirnya tercapai sudah at the age of 28. Sebenarnya percutian di cappadocia tak masuk dalam itinerary kami ke Turki tetapi bila Lisa tengok dalam blog lain ramai yang masukkan percutian di cappadocia apabila mereka datang ke Turki. Dan kami terus decide nak ke cappadocia. Husband pun kata…

    Read more