Tutorial Membuat Blog

Tutorial membuat blog ini khas untuk anda yang masih baru berkecimpung dalam dunia blog mahupun untuk anda yang sudah lama dalam blogging tetapi ingin membuat pembaharuan dalam blog. Anda boleh baca entry post lisa berkenaan langkah mudah membuat blog dan di sini untuk tutorial, step by step Lisa tunjukkan. Tutorial ini Lisa menggunakan wordpress sebagai platform dan Lisa memilih NetKL.com sebagai hosting provider.Kenapa Lisa memilih wordpress berbanding blogspot?

  • Sebabnya feature wordpress lebih banyak berbanding blogspot. Walaupun pada mulanya Lisa rasa sangat susah nak belajar tentang plug -in dan tentang feature wordpress tetapi sebenarnya ia sangat mudah apabila kita sudah tau cara penggunaannya.
  • WordPress ini sesuai untuk mereka yang mahu nampak lebih professional dan mempunyai kredibiliti.
  • Tambahan pula, wordpress adalah mesra seo.
  • Ia sangat bagus untuk long term career.
  • Kebanyakan website adalah terdiri daripada wordpress.
  • ia adalah self-hosted iaitu anda mempunyai complete control for your content and money strategy.

Kenapa Lisa memilih NetKL.com sebagai hosting provider?

  • Ia adalah Malaysian company
  • Customer service yang sangat bagus. Lisa pernah hadapi masalah untuk blog, maka mereka dengan segeranya cuba untuk perbaikinya.
  • Harga yang sangat berbaloi untuk mereka yang mahu bermula.
  • Free lifetime domain name.

Step 1: Pilih Pakej Hosting. Untuk permulaan anda boleh pilih ‘For beginners’ kerana content dalam blog anda masih tidak banyak dan anda pun baru sahaja bermula. Klik ‘Order Today’.

Step 2: Klik ‘Order now’

Step 3: Pilih Nama Domain anda. Sebagai contoh ‘jomcarimakan.com’

Step 4: Apabila domain anda masih tiada siapa yang menggunakannya, maka ia akan keluar seperti gambar di bawah. Akan keluar beberapa suggestion domain tetapi jika anda sudah tekad menggunakan nama yang anda mahu seperti jomcarimakan.com, maka anda klik ‘continue’.

Step 5: Akan appear configure. Anda klik sahaja ‘continue’

Step 6: Pastikan nama yang anda pilih tersebut adalah betul ejaannya dan seterusnya adalah checkout iaitu untuk pembayaran.

Step 7: Anda perlu sign up atau bina akaun dalam website netkl.com termasuklah kaedah bayaran yang anda mahu lakukan.

Step 8: Mereka akan beri confirmation email dan maklumat detail mengenai cpanel. Dan anda perlu install wordpress dalam cpanel. Kemudian, anda akan dapat nama website anda sebagai admin iaitu seperti www.jomcarimakan.com/wp-admin. Dan anda perlu masukkan password serta username.

Step 9: Anda sudah pun boleh bermula untuk menulis content dalam blog anda. Segala pertanyaan atau anda mahu guideline daripada pihak netkl.com anda boleh terus hubungi mereka melalui email atau pun menelefon mereka.

Share this post with your post!!
Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top